BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Ahad, Disember 12, 2010

kelebihan yg ada pada enset hangpa.............

Tahukah anda bahawa telefon bimbit anda sangat berguna di waktu kecemasan.


NOMBOR KECEMASAN
Sentiasa ingat bahawa nombor kecemasan untuk semua telefon adalah 112. Jika anda dalam keadaan kecemasan dan berada dalam kawasan yang tiada liputan, cuba dail nombor kecemasan 112, ianya boleh digunakan walaupun di kawasan yang tiada liputan. Dan lebih menarik lagi, ia boleh terus didail walaupun papan kekunci telefon bimbit anda dikunci (keypad locked)

TELEFON KENA CURI
Bagaimana jika telefon bimbit anda dicuri. Anda boleh menjadikan ia tidak aktif dengan menekan nombor siri yang terdapat di telefon bimbit anda, sila dail kod *#06# dan 15 digit nombor siri telefon bimbit anda akan tertera di skrin. Nombor ini adalah unik untuk setiap telefon bimbit, catatkan nombor siri ini dan simpannya di tempat yang selamat. Bila telefon bimbit anda dicuri, anda boleh menghubungi pusat servis telefon bimbit anda dan memberikan mereka kod nombor siri tersebut. Mereka kemudiannya akan mengunci system dalam telefon bimbit anda dan sesiapa sahaja yang mencurinya pasti berasa hampa kerana walaupun kad simnya telah ditukar, telefon bimbit tersebut tetap tidak akan berfungsi. Jadi, walaupun telefon bimbit anda telah di curi, sekurang-kurangnya anda berpuas hati kerana si pencuri tidak boleh menggunakannya ataupun menjualkannya.

KERETA TERKUNCI
Pernahkah anda tertinggal kunci kereta dalam kereta dan kereta anda ketika itu terkunci dari luar.Mesti anda lakukan pelbagai cara untuk mendapatkan kembali kunci bagi membuka semula kereta anda.Jangan risau,telefon bimbit boleh membantu,tapi bagi kereta yang menggunakan system penggera ( alarm ) sahaja . Caranya,cuba anda hubungi seseorang yang berada di rumah.Minta dia ambilkan kunci pendua kereta anda.Kemudian pegang telefon bimbit anda dari jarak kira-kira 30 sm ( satu kaki ) dari kereta yang terkunci itu.Minta pula keluarga atau teman di rumah menekan punat ‘ ON ‘ pada kunci pendua kereta dan pastikan dia menekan dengan mendekatkan pada telefon bimbitnya.Pasti kereta anda tidak terkunci lagi,malah ia boleh dilakukan dari jarak beratus-ratus kilometer dari tempat kereta anda berada.Kerana itu juga,penting untuk anda menyimpan kunci pendua atau meminta orang yang anda percayai untuk menyimpannya. Penting juga penggunaan telefon bimbit dalam keadaan sebegini.Kaedah ini memang berkesan kerana beberapa orang telah mencubanya.

KUASA BATERI TERSEMBUNYI
Mungkin ramai tidak tahu, telefon bimbit yang telah kehabisan bateri sebenarnya masih boleh digunakan dalam keadaan kecemasan kerana ia mempunyai fungsi untuk menyimpan bateri tambahan. Bayangkan jika bateri telefon bimbit anda sudah terlalu lemah atau mati di saat-saat kecemasan, tentu anda memerlukannya kan untuk menghubungi orang. Oleh yang demikian, telefon bimbit jenis Nokia didatangkan dengan bateri simpanan. Bagaimana mengaktifkannya? Anda perlu menekan kekunci *3370# dan telefon bimbit anda akan berjaya dihidupkan semula. Skrin telefon anda akan memberitahu anda tentang penambahan kuasa bateri sebanyak 50 peratus dan kuasa tambahan ini juga akan dicas semula bila anda mengecas telefon bimbit anda. 

Khamis, Oktober 07, 2010

Di Waktu Tukar Masa...

tiba kala waktu...
waktu dimana waktu berlalu...
sewaktu masa bertukar waktu...
ku lihat manusia berpusu-pusu...

ada yang berbekal arah dan tuju...
ada juga yang hanya mengikut liku...
tiada satu pun yang tahu...
apa yang bakal terjadi dikemudian waktu...

walau kita terus menuju...
walau kita setia menunggu...
walau kita hampir jatuh terkulai layu..

jangan semangat kita mati di situ...
terus melangkah biar satu...
biar semua orang tahu...
siapa kita, siapa aku...


Ahad, Oktober 03, 2010

Di cintai & Mencintai??

Perkataan cinta dalam kehidupan manusia adalah lumrah.Satu perasaan yang Allah kurniakan pada manusia untuk saling berkasih-kasihan. Namun, ada juga manusia yang sering memainkan persaan yang dikurniakan. Malah ada juga manusia yang terlalu taksub dengan perasaan tu sampai tak bersyukur, malah tersampai terikut-ikut dengan persaan yang disulami dengan bisikan syaitan.

Terdapat sorang insan yang amat mencintai kekasihnya tapi cintanya dipermainkan. Ada juga insan yang ingin di cintai tapi kekasihnya hanya mencintai benda lain yang terdapat pada dirinya. Mengapa benda ni harus berlaku??
Mengapa benda ni harus terjadi?? Adakah silap insan yang tidak memahami apa tu cinta @ melihat cinta dari sudut yang lain??

Bagiku, cinta hanya la satu perasaan pinjaman dari yang Allah. Hanya Dia berhak terhadap pemberian pinjaman-Nya. Kita pula harus menjaga sebaik mungkin. Tapi adai kata Allah menarik kembali pemberian-Nya, kita sebagai hambanya harus reda dengan seikhlas hati. Bukan reda dengan terpaksa.
Allah tidak pernak memberi kesusahan pada hambanya yang tidak dapat ditanggung olehnya. Segala ujian yang diturunkan adalah untuk kita menunjukkan keimanan dan ketaqwaan.

Walaupun kita mememohon di berikan bunga dan rama-rama yang cantik tapi Allah memberikan kepada kita sepohon kaktus yang berduri serta seekor ulat beluncas yang memusnahkan tanaman. Percayalah pemberian Allah adalah pemberian yang terbaik pada waktu yang sesuai yang kita tidak ketahui.

pohon berduri yangg kita bencikan itu akan hasilkan bunga yang cantik. beluncas yang mendatangkan kegelian menjadi rama-rama yang snagt cantik. Janganlah kita melihat cinta itu sebagai perasaan yang abadi serta kekal sebagai milik kita.
Reda serta tawakat adalah jalan terbaik untuk menemui cinta yang sesuai dengan kita.

Jumaat, Oktober 01, 2010

---CERITA BERCINTA---

masa bercinta
u suka i pun suka...
ke mana pergi pun tak pa...
asalkan kita ja berdua...
naik turun bus pun tak pa...
berjalan tengah panas pun tak apa..
sampai bergetah ketiak jadinya...
semua tu duka dan suka...

masa u suka, i pun suka...
tapai yg u suka i pun suka...
walaupun tak penah rasa...
petai yg u suka, i telan jua...
sampai tercekik, i tetap suka...
kita sama-sama ketawa...

masa u suka, i pun suka...
pakai macam mana pun tak apa...
pakai baju oren, tudung merah pun ok ja...
tudung u senget, i kata tak apa...
u tetap cantik jelita...

baru kawin, tahun pertama...
u suka, i lagi2 suka...
dunia nie macam kita yang punya...
seminggu bermain dalam bilik ja...
sampai makan minum pun lupa...

bila dah anak dapat dua...
mula la nak bertukar cerita...

apa yang u suka, i dah tak suka...
mula la muka msam mencuka...
sebab petai yang u suka i dah x kuasa...
habis bilik air bau hancing jadinya...
mungkin salah i juga...
sebab manjakan u dengan petai ja...

i suka, u mula tak suka...
namun, dalam hati i hanya u yang i ada...
dalam hal bercinta kita kena saling percaya...
jangan lupa kepada-Nya kita berdoa...

Ahad, Ogos 15, 2010

Leka

Kelekaan terhadap sesuatu perkara membuat kita tertinggal akan perkara yg sangat penting. Perkara yg sangat diperlukan dalam hidup. Dengan kelekaan kita terpaksa menunggu masa yg lain utk perkara itu datang. Mungkin masa kita menunggu itu akan datang dan mungkin juga perkara itu tidak akan datang lagi. Kita akan di tinggalkan. Kita akan ketinggalan. Semua ini sudah menjadi kebiasaan apabila kiata leka akan perkara yg remeh temeh. Perkara yg tidak penting. Ini semua mainan dunia yg di kawal oleh mereka yg ingin kita kecundang, ingin lihat kita hanyut dengan perkara yg tidak mendatangkan faedah.
Siapakah mereka???

Selasa, Ogos 10, 2010

Situsasi Cintaku

11 Ogos 2010
1 Ramadhan 1431H

Pagi ini aku mula sahur buat pertama kali untuk bulan ramadhan tahun ini. Puasa tahun ini aku harap sama dengan tahun lepas. Puasa yg menuntut aku menahan lapar n dahaga serta perkara-perkara yg dapat membatalkan puasa.


Puasa aku harap penuh dengan keberkatan walaupun tahun ini aku seorang diri. Walaupun tahun ini aku bukan lagi seperti teman-teman aku yg ada awek o isteri. Namun apa yg penting bagi aku, hidup mesti diteruskan, bukan terus mengharap. Aku tetap bersyukur kerana masih ada insan yg ambil berat tentang diri ini.


Dalam diam-diam aku tetap terfikir tentang si dia. Betul kata orang cinta pertama memang susah nak dilupakan. Namun cinta pada maha Pencinta dan Rasul adalah cinta yg abadi. Cinta yg tiada tandingan. Cinta yg tak ada kesudahan. Cinta yg suci. Cinta yg betul-betul cinta. Itulah cinta yg aku cari selama ini.


Cinta bagi seseorang adalah berbeza. Ada yg cintakan dunia lebih dari segalanya. Ada yg cintakan tanah air lebih dari segalanya. Ada yg cintakan agama dari segalanya. Bagiku cintaku untuk semua. Aku ingat lagi ustaz masa sekolah dulu pernah kata 'jangan bercinta sampai lupa akhirat n dunia, sebab kedua-dua penting'. Kata ini lah aku akan ingat sampai tua, sampai aku khawin, sampai aku tua, sampai akhir hayatku.

Bercakap tentang siapa yg masih ambil berat tentang insan lemah ini sudah tentu sorang insan yg lihat tentang kekusutan aku. Sorang insan yg dapat lihat kekecewaan hati aku. Yg dapat agak kesedihan hati ini. Siapakah dia?? Entahlah. Biarkanlah.


Biarkan untuk seketika sebab ada benda yg lebih penting dari semua ini. Perjuagan aku yg utama bukan tentang cinta kepada seseorang sekarang ini. Mungkin lepas-lepas ini akan aku cari cinta itu. Kalau ada jodoh takkan kemana.

illuminati
illuminati ialah sebuah organisasi yg dianggotai oleh beberapa golongan yg bijak-bijak serta pandai tapi jahat malah licik yg terdapat dari pelbagai negara. organisasi imemperkenalkan NEW WORLD ORDER (NWO) dimana cita-cita mereka adalah untuk menjadi sebuah kerajaan dunia yg memerintah dan mengawal segala kejadian di muka bumi ini termasuklah ekonomi, politik. Organisasi ini diketuai oleh orang-orang ekstrimis yahudi yg kononnya bijak-pandai yg dari dulu nak balas dendam terhadap orang-orang islam.
 

Dajjal adalah 1 bentuk ideologi

teori ini mengatakan bahawa dajjal itu telah wujud pada masa sekarang dimana semua ciri-ciri yg disebut dlm Al-Quran serupa dengan ciri-ciri yg kita nampak tapi kita tak perasan.

- djjal bermata satu, benda ni kita blh rujuk pada lambang 'the all seeing eye' yg terdapat pada dollar america
- dajjal boleh bergerak seperti angin iaitu jet pejuang.
- segala pembohongan dajjal akan dipercayai semua orang, kes ni boleh dikaitkan dengan tragedi 11 september.
- dajjal boleh menyebarkan maklumat sepantas kilat, itu adalah internet

Isnin, Ogos 09, 2010

Simbol Hebrew Pada Microsoft Office

Simbol Hebrew Pada Microsoft Office

Konspirasi World Cup 2010

Konspirasi World Cup 2010