BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Khamis, April 07, 2011

!@#$%^&@#$%^#$%^*&^%$#@#$%^&$$%^&*&@@#&#&^(*)*&^$@@#$**!@#$%&%#!@^*&^%@#$%^&*$#$%^(*&^%$@#&^$@#%**&%$##@#%*(**^$#@$^&@#$%^&$#@#$%&^&&&^%$##$#%&*(&^%##@$&*&^$###$%^*&^%#@%$^&*((*&^$#@@#*&^%$#@@##$%$^&^$@#$%&^&*(*(*(*&^&%%$$###@$^^***!@#$%^@^&**^&*#$%^&*%^&*@#$%^&**&^%$##$%&*%$#$%^)*&^%$%%$#$%^&*(^#$%^&*(&^#$%^&*(#$%^*(#%$$%&**&%$#@@$^*&$@@^%&^*%%^@#@%$^%&)*&$**$^&(*&^%$#!@#$%&^*((*&%$@!&*^$!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Selasa, Mac 29, 2011

Kemarahan Penyambut SengsaraKali nie putera nak berceloteh skema sikit sebab hujan membekukan otak. Mungkin sifat ini ada pada putera dan mungkin ada pada pembaca yang lain. Mari kita lihat n daca bersama-sama serta mengamalkan sendiri-dirian


keeGoan itu adalah permulaan pada sifat marah. Besar keegoaan seseorang, makin kuat marah seseorang. Sama juga dengan kedudukan seseorang. Makin tinggi panggak seseorang, makin tinggi keegooan seseorang. serupa la manusia yang lain yang mempunyai banyak harta. Kaya raya, hartawan, berduitwan, sampaikan perangai seakan2 setan. hahaha..gurauan mengeratkan silaturrahim..hehe
hampir semua manusia pada masa kini ada sifat marah. Itu belum tambah dengan sifat hasad dengki, kianat, sakit hati dan sewaktu dengannya. Kenapa serta mengapa kita harus marah?? Teringat kata-kata syair Arab 'takdir Allah telah putus dan putusan Allah telah terjadi. Istirehatkan hati dari kata-kata ''barangkali'' dan ''kalau''.'

Segala keleman serta kesilapan merupakan ujian yang di turunkan kepada kita untuk menguji keimanan da ketaqwaan sebagai hamba-Nya. Allah mahu melihat bagaimana sabarnya kita dan malunya kita kepada Allah dengan mengucapkan " Inna lillahi wainna lillahi raji'un.". "" Pernah ditanya Ahnaf bin Qais, bagaimana dia boleh mengekalkan sifatnya yang lemah lembut itu. Ahnaf menjawab : " Aku belajar dengan Qais bin Asim iaitu pada satu hari sedang berehat-rehat, masuk hambanya membawa panggang besi yang berisi daging panggang yang masih panas. Belum sempat daging itu diletakkan dihadapan Qias, tanpa sengaja besi pemanggang yang panas itu jatuh terkena anak kecil Qais. Menjerit-jeritlah si anak, kesakitan dan kepanasan sehingga meninggal dunia. Qais yang melihat peristiwa itu dengan tenang berkata kepada hambanya yang sedang pucat dan menunggu hukuman " Aku bukan sahaja tidak marah kepada kamu tetapi muali hari ini aku akan membebaskan kamu." Begitulah sopan santunya dan pemaafnya Qais bin Asim" Kata Ahnaf mengakhiri ceritanya. ""

Kisah ini bukannya bermaksud Qais tidak menyayangi anaknya tetapi Qais memandang segala kejadian itu adalah dari Allah. Jikalau dia bertindak memarahi hambanya, maka hakikatnya dia memarahi Allah. Dia redha dengan ujian yang ditimpakan kepadanya. Tidak ada di dalam kamus hidupnya perkataan kalau atau barangkali. Hatinya tidak terasa dia " tuan" kerana apa yang ada padanya dirasakan amanah dari Allah. Yang bila sampai ketikanya Allah akan ambil kembali. Kita mesti ubati hati kita. Kita kita mesti membuangkan rasa rasa "ketuanan" kita yang menyebabkan kita menjadi pemarah dengan melakukan mujahadatun nafsi. Terdapat pelbagai cara serta langkah yang dapat kita ambil dan amalkan agar kita dapat mengawal sifat amarah kita.

a) Mula-mula kita perlu malu dengan Allah s. w. t akan segala tindak-tanduk kita. Allah memerhatikan segala perlakuan dan sikap biadab kita.

b) Bila datang rasa hendak marah, ingatlah kita ini hanyalah insan yang hina di bumi ini.

c) Banyakkan berdiam diri dan berdoa kepada Allah agar Allah selamatkan kita daripada sifat marah.

d) Hendaklah ingat kesan daripada sifat marah itu mungkin akan membawa kepada permusuhan dan pembalasan dendam dari orang yang anda marahi.

e) Cuba bayangkan betapa buruknya rupa kita ketika kita sedang marah. Ianya lebih buruk daripada seekor binatang jikalau anda di dalam keadaan yang marah.


f) Apabila datang marah, banyakkan baca Ta'awwuz ( A'uzubillahi minas Syaitanirrajim ) kerana marah itu


datangnya daripada syaitan.


g) Apabila marah sedang memuncak, ambil wudhu sebab dengan wudhu dapat menredakan api kemarahan yang sedang membara.


h) Jikalau tidak boleh hilang marah dengan hal tersebut di atas, hendaklah tidur. Kerana ianya akan meredakan perasaan marah apabila bangkit daripada tidur

i) Tauhid kita perlu tepat. Setiap sesuatu itu datangnya dari Allah dan akan kembali kepada Allah. Kalau kita bersalah, kita tidak suka orang memarahi kita. Maka begitulah orang lain yang melakukan kesilapan, juga tidak suka dimarahi. Tegurlah dengan lemah lembut dan kasih sayang. 


Satu cara lagi, apabila datangnya marah, sedangkan anda berdiri, maka duduklah, sekiranya duduk, maka bersandarlah, Insha Allah kemarahan akan mulai reda.


Marah ertinya gerakan nafsu diri, seketika meluap darah jantung dari suruhan syahwat utk mempertahankan diri dan untuk melepaskan dendam. Cuma kemarahan itu tidak boleh timbul kalau tidak pada tempat dan waktunya.


Bila kemarahan telah timbul tidak ditahan degn fikiran dan akal sebelum dia menjalar ia tidak ubah seperti api yang membakar, darah naik laksana wap, memenuhi otak, sehingga gelap menyelubungi hati sehingga tidak sanggup berfikir. Menyelimuti seluruh urat saraf, penglihatan nampak kecil bila memandang orang, ketika itu pertimbangan akal akan hilang, akal tertutup, fikir tersentak, angan-angan habis. 
Orang yg marah adalah laksana gua batu yg terbakar api terkurung di dalamnya dan angin masuk juga mengipasnya sehinggalah terkumpullah di dalam gua asap dan wap yang menambahkan panas.. Kedengaran api memakan sekelilingnya habis menjadi bara biarpun diusahakan menyiram dengan ketulan ais.. maka ketulan ais penyiram itu akhirnya akan menjadi minyak tanah menambahkan garangnya api. 


Bagi mengurangkannya berbanyak-kanlah. Beristighfar itulah saja senjata orang2 mukmin...............

Sabtu, Mac 26, 2011

KeeGoaanku.......

terlalu perit untuk ku hapuskan....
makin sebati hingga mencegkam ke tulang...
didalam ada rintihan, di dalam ada trajedi...
terdengar tapi tiada upaya...
biar meronta, bagi ku tiada makna...

aku yang ingin hilang...
silap dan silam...
yang dulu tiada pedoman...

lukisan kalbu insan ku yang semakin lebur...
kealpaan yang semakin mlebur...
di dalam setiap detik waktu...

berat bebanan pandangan semakin hitam..
kanan dan kiri seakan sinis memandang...
sengsara hidup ku sezaman...
rintihanku tidak tertahan...

bawalah diri nie pulang..
mencuci dosa silam...

Khamis, Mac 24, 2011

Penyesalanku....

Tiada maksud mengecilkan hati...
tiada maksud menguriskan hati...
sememangnya betul pandanganmu...
sememangnya betul teguran hatimu...

Hanya hati mengerti penyesalan diri...
penyesalan menguriskan hati...
hati yang suci menwangi...
oleh sang putera yang tidak peduli...

Ingin di ulang sekali lagi...
agar hati bebas derita...
derita hati mengecilkan hati...
mengecilakan hati sang pencinta....Rabu, Mac 23, 2011

Menjadi Pahlawan


Jika disebut tentang pahlawan, tentu ramai terbayang akan seorang lelaki gagah menggenggam sebilah pedang.
Pedang yang tajam, bersilau. Tapi bukan itu yang penulis maksudkan sebagai pahlawan. Pahlawan yang putera maksudkan adalah pejuang. Pejuang yang berjuang untuk mencapai matlamat. Tidak kisah la sama ada matlamat individu atau matlamat kumpulan. Kenapa putera cerita tentang pahlawan ini???

Sebab putera berceloteh tentang pahlawan nie dalam minggu nie sahaja, putera telah melalui peristiwa sebagai pejuang. Menjadi pejuang menawan puncak Gunung Bubu. Siap ada tawanan lagi.

Semasa mula menjejak kaki di sana. Mood pahlawan tu memang down dah. Tapi bila bayangkan keindahan puncak gunung, kepuasan dapat sampai ke puncak n ingin merasa semangat kerjasama sesama ahli. Mood berjuang tu terus membara. Kerjasama antara ahli memang tip top la. Walaupun dugaan kali ini x sehebat dugaan d gunung bintang tapi kenagan tu tetap indah. Tetap ada keunikkannya yang tersendiri.

putera selitkan juga pic yang ada agar mewujudkan kejelesan pembaca.
hahaha

Tapi sebelum bergembira di puncak, kami terpaksa menderita dengan musuh yang tidak diundang. Nak tau
 siapakah musuh itu...........bayangkan lah.....

tidur bersama pacat di malam hari..berjalan bertemankan pacat di siang hari...

tapi dengan kecekalan serta semangat pahlawan, kami di bayar dengan keindahan ciptaan yang Maha Esa.Kepuasan terpancar di setiap wajah kami. Alhamdulillah...........


Selasa, Mac 15, 2011

Malique

Aku sememangnya suka pada kanak2. Tambah2 kanak2 laki. Dia pnyo comel tak jemu mata memandang. syok ja tengok gelagat dia. sekarang dah berusia 11 bulan. Lagi sebulan cukup setahun. Tapi dah pandai posing macam dah 3 4 tahun. Nie dia pic aku snap. Comel la..........

 

 
senyum malu2.....

 


sedang fikir nak possing mcm mna....hehe

Jumaat, Mac 11, 2011

Bebas atau Terkongkong???


Post kali nie aku nak cerita tentang hal yg berlaku petang tadi. Adakah kebebasan yang kita cari dapat membahagiakan kita?? Atau kongkongan akan membahagiakan kita??

Persoalan yang sering dimainkan oleh remaja kini. Mereka inginkan kebebasan, kebebasan yang sebagaimana mereka inginkan?? Adakah kebebasan tanpa kongkongan keluarga??Atau kebebasan tanpa ikatan dan peraturan hidup??

Jika itu yang diinginkan remaja,mengapa masih ada yang bersedih??Mengapa masih ada yang kecewa?? Persoalan ini pula yang timbul ketika aku melihat seorang gadis yang kesedihan, raut wajah yang kecewa. Padahal aku tengok segala kebebasan yang dia ada. Rambutnya bebas di lihat lelaki bukan muhrim, dada yang putih bebas merasa angin petang, tangan yang bebas di sentuh pelbagai lelaki, kesemuanya bebas. Tapi mengapa masih bermuram??mengapa masih kecewa??

Mungkin si gadis tu ada masalah keluarga. Ya, itu mungkin.
Mungkin si gadis tu ada masalah dengan BF. Ya, itu mungkin.
Mungkin si gadis tu ada masalah dengan study. Ya., itu mungkin.

Segalanya mungkin. Dan mungkin juga si gadis tu ada masalah dengan kehidupan yang terlampau bebas. ITU JUGA MUNGKIN.

Selepas aku berjalan dan berpikir dan terus berpikir secara manusia yang serba kekurangan ini. Aku rasa kerana terlalu bebas si gadis tu kecewa. Kecewa kerana kebebasan tidak membahagiakan dia. Kenapa??? Sebab, kebebasan yang dia pilih tu salah. Silap. Tak betul.
 
Selagi sesorang tu bergelar insan, bergelar manusia dan bukannya mayat selagi tu la manusia tu, insan tu kena ikut peraturan. Kena hidup dalam kongkongan yang membawa kebahagiaan. Kenapa??? Sebab, kongkongan dalam agama membawa kebahagiaan. Lelaki lain haram menyentuh wanita yang bukan muhrim untuk apa??Untuk lelaki tu mencurahkan kasih sayangnya pada wanita yang halal dan harus serta wajib lelaki tu boleh menyentuh wanita tu. Dengan ini, kasih sayang yang di salurkan pada lelaki itu tidak akan berbelah bahagi pada wanita lain.

Si gadis tadi adalah contoh tauladan. Bukan contoh hinaan. Tiada manusia sempurna bak bulan purnama..........

Rabu, Mac 09, 2011

PERSAUDARAANSudah lama benar aku tak aktifkan blog nie. Hidup aku bukanlah sesibuk menteri. tapi tiada cerita yang hendak di luahkan. Selama aku menyendiri dalam kehidupan yang serba serbi indah dan makmur ini. Tercalit sedikit perkara yang tidak enak di mata serta di hati.Beberapa hari yang lepas (perhhh...ayat skema habis lah...hahaha) aku sempat bergaul dengan sekumpulan remaja sedaya dan ada juga yang tua dari aku. Masa berada dalam group tu, aku bersakan ikatan persaudaraan yang amat erat, yang amat kuat. Yang selama ini aku tak pernah merasa. Yala, sebelum ini aku bergaul dengan kawan2 yang aku anggap sahabat. Tapi masa berada dalam group ini aku merasakan berkawan tapi mereka mengaggap sebagai saudara mereka.

Ikatan yang mereka jalinkan teramat tersa kita ini amat bernilai, amat berharga sert kita dihormati seperti saudara terdekat mereka. Kumpulan remaja yang aku katakan tadi adalah satu kumpulan yang bergelar D-Team. Apa benda D-Team nie??? Kumpulan ini di tubuhkan di suatu kawasan kampung dalam daerah Kulim, Kedah. Di kampung ini, anak2 muda mereka amat berkerjasama, mereka dapat bergaul bukan sebagai kawan, bukan sebagai sahabat TAPI sebagai saudara. Memang mereka adalah saudara Islam, tapi hubungan yang dijalinkan mereka adalah ikatan saudara terdekat mereka.

Mungkin pembaca akan bertanya2 kenapa D-Team. D adalah Dangau. Dangau adalah nama pondok kecil. Macam pondok dalam dusun menunggu durian jatuh ke bumi. Dangau yang dibina oleh remaja kampung ini dalah satu temapt untuk mereka berjumpa, bermesyuarat, bersembang2, serta apa2 saja. Malahan di dangau ini juga tempat mereka beribadat. Jangan di salah anggap mereka ini adlah remaja berpelesiran di kaki2 lima, di shooping kompleks, di jalam raya. mereka adalah remaja yang terhindar dari semua gejala songsang.

Berpatah balik tentang ikatan persaudaraan. Ikatan itu aku mersakan adalah penting di jalin oleh remaja seluruh Malaysia. Ikatan yang di tubuhkan untuk menjaga sesama sendiri. bukan mengangap lain kumpulan adalah lain saudara. Tapi dengan terteranya kad pengenalan berlambangkan bendera malaysia, serta fasih bahasa Melayu, serta beragama Islam, harus lah kita menjalinkan persaudaraan. Bukan sekadar saudara sesama Islam, mlah saudara terdekat agar segala perbuatan yang akan dilakukan saudara kita akan memalukan kita juga.

This is a Good Wan (One) Chinese Names - Annie Wan (Anyone)


Caller : Hello, can I speak to Annie Wan? ( anyone)

Operator : Yes, you can speak to me.  

Caller: No, I want to speak to Annie Wan

Operator: You are talking to someone! 
Who is this?  

Caller: I'm Sam Wan (someone) And I need to talk to Annie Wan! It's urgent.  

Operator: I know you are someone and you want to talk to anyone! But what's this urgent matter about?  

Caller: Well... just tell my sister Annie Wan that our brother Noel Wan ( no one ) was involved in an accident. Noel Wan got injured and now Noel Wan is being sent to the hospital. Right now, Avery Wan is on his way to the hospital.  

Operator: Look if no one was injured and no one was sent to the hospital, then the accident isn't an urgent matter! You may find this hilarious but I don't have time for this!  

Caller: You are so rude! Who are you?  

Operator: I'm Saw Lee. (sorry)  

Caller: Yes! You should be sorry. 
Now give me your name!!


hahahahahaha.........

Isnin, Januari 17, 2011

ciri - ciri wanita yg slalu menjadi perhatian...SIKAP KEIBUAN
Banyak lelaki yang terpikat padawanita yang bersikap keibuan, lembut , mengambil berat dan penuh kasih sayang.Wajah yg keibuan mampu membuat lelaki berasa tenteram ketika sedang stress, cemas, gelisah dan senang.

KEANAK-ANAKKAN
Dalam batas yang wajar, sifat keanak-anakkan seorang wanita menjadi daya tarikan di mata lelaki.Mereka terasa terhibur dengan keletah anda, tetapi tentulah bukan sifat keanak-anakkan yg melampau dan menyakitkan hati.Tetapi sikap keanakan yang menyenangkan. Misalny­a kemanjaan wanita yg membangkitkan naluri kebapaan dan
kelakian lelaki,wanita ceria membuat lelaki lebih ghairah.

PENUH PENGERTIAN
Sikap pengertian wanita membuat lelaki berasa dihargai dan diterima seadanya.Sikap ini tercermin dari perasaan mudah memaafkan, memilih waktu yg tepat utk berbincang masalah dan sebagainya.

MENGHARGAI
Wanita yg menghargai lelaki adalah wanita idaman lelaki.Berbeza dgn wanita yg suka di perlakukan dgn lembut,lelaki suka dihargai ,dipuji dgn tulus ikhlas dan diberi kepercayaan. Pengharg­aan dari wanita membuat lelaki berasa bangga.

MENJAGA PENAMPILAN
Lelaki menyukai wanita yg pandai menjaga penampilan agar sentiasa kelihatan cantik,bersih, kemas dan menarik.Penampilan yg baik menunjukkan wanita tersebut menghargai dirinya.

PANDAI BERBICARA
Lelaki tertarik dgn wanita yg pandai berkomunikasi dan boleh diajak berbual.Walau walau topik perbualan yg disukai lelaki berbeza dgn topik kegemaran wanita,wanita tersebut dapat mengimbanginya. Dia bukan sekadar teman berbual yg pasif,tetapi dapat memberi respon dan pendapat yg baik,serta mengalihkan topik yg agak serius
kepada perbualan yg lebih menarik.

PANDAI BERGAUL DAN MENYESUAIKAN DIRI
Wanita yg pandai bergaul dan menyesuaikan diri mempunyai nilai lebih dimata lelaki.Wanita tersebut tahu menghadapi org yg lebih tua dan cara berhadapan dgn orang yg lebih muda.Apabila berhadapan dgn suasan yg baru,wanita tersebut tidak gentar,malah cepat menyesuaikan diri.Dia mudah diajak kemana saja dan tidak kekok
samada di bandar atau di kampung.

MENGHORMATI DIRI SENDIRI
Lelaki suka wanita yg menghargai dirinya sendiri sebagai seorang wanita,bersikap sopan dan mempunyai etika.Wanita yg menghormati dirinya sendiri mempunyai keyakinan dan tahu apa yg baik dan buruk diperlakukan oleh seorang lelaki terhadap dirinya.

SIMPATI DAN PRIHATIN
Lelaki suka wanita yg murah hati,mengambil berat,simpati pada nasib yg susah.Sayang pada kanak2 dan tidak memilih bulu.Kebaikan yg wajar dan spontan mencerminkan hati yng mulia.Ada kecantikan dalaman pada dirinya yg memancar keluar dengan indah dan mempesona.

JADILAH WANITA YG SOLEHAH.....